THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pátek 25. března 2011

Herman Melville: Bartleby the Scrivener (Písař Bartleby)

   Tuhle knížku musím prostě napsat teď, protože mi nějak dobíhá lhůta a taky by se mohlo stát, že bych se k tomu dostal až za dlouho. A v poslední třetině semestru ho budeme probírat na semináři s Mgr Drsňačkou, takže mi to nejspíš zhnusí neustálým kecáním o jednom díle stejně jako to dopadlo se Song of Myself (pozorování 28 koupajících se chlapů mi nejspíš do konce života bude připomínat Whitmana…bohužel).
   Takže vypravěčem je Právník (nikde se nedozvíme jeho jméno), který ve své kanceláři zaměstnává tři další lidi. Dva písaře, kteří u kopírují dokumenty, a kluka, co je tam jako výpomoc. Starší písař má přezdívku Turkey a je to skvělý pracovník…až do chvíle, kdy odbije dvanáctá. Od té chvíle mu dost klesá výkonnost a kaňkuje a další. Wiki tvrdí, že to je alkoholik, ale já to z toho teda nevyčetl. Druhý je Nipper, který má zase špatné zažívání a celé dopoledne je naprosto nepoužitelnej. Takže se takhle pěkně doplňujou.
   Do kanceláře potom přibude Bartleby, kterého si právník posadí za zástěnu k sobě do kanceláře. Na začátku je všechno fajn a Bartleby odvádí dbrou práci, dokud si mu Právník jednou neřekne, aby mu pomohl s kontrolou přepisu. Písař mu na to řekne akorát I would prefer not to.
   Bartleby takhle reaguje na několik dalších žádostí o pomoc s kontrolou, což ostatní zaměstnance dost vytáčí, ale Právník pře ním prostě couvne, stejně jako couvnul ze začátku novely při pokusu zkrátit Turkeymu pracovní dobu jen na dopoledne. Právník si všimne, že Bartleby se nejspíš živí jen oříšky, a později zjistí, že nemá ani vlastní bydlení a podle všeho bydlí v jeho kanceláři. Bartleby postupně odmítá víc a víc práce, až nakonec nedělá vůbec nic a na všechno říká jen I would prefer not to. Pávník mu dokonce nabídne odstupné a zaplacení cesty, kdyby někam potřeboval odjet, nebo že mu najde jiný místo, ovšem Bartleby would prefer not to.
    Bartleby začne být problém ve chvíli, kdy se o něm začne mluvit po Wall Street a Právník se rozhodne k ráznému kroku – přestěhuje kancelář. Jediné, co tam nakonec zůstane, je Bartleby. O něco později k němu přijde nový nájemce, aby Právník něco udělal s Bartlebym, protože tam jen sedí a kouká a podle nich (což je dost pochybná logika, ale budiž) je to jeho zodpovědnost. Právní se pokouší Bartlebyho odvést, nabídne mu i bydlení u sebe, ale ten nereaguje a prostě dál sedí. Takže ho odvedou do vězení za potulku.
   Právník sem za ním jde, ale Bartleby se s ním odmítá bavit. A taky nechce jíst. O pár dní později Právník dorazí znovu, ale Bartleby je už mrtvý.
   Jo,tahle knížka je divná.
   Na sparknotes jsem našel teorii, že Bartleby svým nicneděláním vzdoruje honbě za penězi a hmotnými statky, což je typický pro Wall Street. Ale teda znám lepší způsoby revolty, než umřít hlady ve vězení, a vůbec mi to přijde jako podivná teorie.
   Mnohem spíš bych to viděl na setkání člověka v hluboký depresi s člověkem, co prostě není s to s ním něco dělat a prostě ho v tom více méně nechá. Ostatně už takhle má v kanceláři dva exoty, co půlku dne nejsou schopný dělat, a těm taky nic moc neumí říct. Dá se říct, že aniž by chtěl, více méně Bartlebyho pohřbil...ačkoli ta knížka nedává moc materiálu, od kterýho se odrazit, takže možností výkladu je nejspíš o to víc.
    Jinak o tom psala už i Awaris a teď konečně si povolím tu její verzi taky přečíst…


0 komentářů: