THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

čtvrtek 24. února 2011

George Eliot: Silas Marner (Silas Marner)

   Než začnu, chtěl bych upozornit na novou, naprosto úchvatnou věc na blogu. Pod příspěvky teď začnu přidávat hodnocení na stupnici 0-5; usoudil jsem, že ty tři dosavadní stupně mi jaksi nesedí (hlavně protože skoro všechno spadalo pod Give it a try...). Po asi hodině hledání hvězdiček, co by se mi líbily, jsem vymyslel, že vytvořím vlastní obrázky, a po menším boji s Fotokrámem se mi podařilo zvítězit a můžete se tak kochat hlavičkama a půlkama hlaviček vlka, jehož obrázek jsem někomu na netu šlohnul (jak asi na tohle fungujou autorský práva...hm, popojedem).
   Později se postupně pokusím předělat hodnocení i zpětně...ale o už je vám asi stejně fuk. 

   Takže, měli jsme tu chlapa, co se jmenuje Evelyn, teď přichází ženská, co si říká George. Tedy, vydávala knihy pod mužským pseudonymem. Jakože kdo se v tom bordelu má vyznat.
   Silas Marner na začátku žije v náboženské komunitě v nejmenovaném městě, kde je tak trochu za exota, hlavně kvůli svojí epilepsii. Když je mu nějak kolem dvaceti, jeho snoubenka a nejlepší kamarád ho podrazí (ta snoubenka je trochu moje interpretace, ale přinejmenším se jí to hodně hodilo), hodí na něj krádež peněz a Silas odejde a usadí se kdesi na vesnici jménm Ravaloe. Tady za ještě většího exota, ale to tak trochu z vlastní vůle, protože celý dny jen sedí a tká. Tím si nasyslí spousty peněz, který si potom každý večer rozloží před sebe a počítá je a když někam jde, tak pořád myslí jen na to, jak si bude moct večer peníze zase zkontrolovat. Takhle to jde docela dlouho, asi tak patnáct let.
   Nejbohatší rodina ve městě se jsou Cassovi, kde nás zajímají hlavně  bráchové Godfrey a Dunstan. Dunstan je vypočítavej syčák, co se akorát snaží někde sebrat prachy, aby si mohl užívat. Godfrey je o něco lepší, nicméně Dunstan na něj cosi ví a je to asi cosi drsnýho., čím ho vydírá. Godfrey mu dá svýho koně a Dunstan vyrazí prodat ho, ovšem cestou se s ním pokusí skočit přes plot, což se tak úplně nepovede a kůň si udělá něco o plaňku a umře. Dunstan se vypraví domů a cestou jde kolem Silasovy chalupy. Usoudí, že se může pokusit nějak z něj ty prachy dostat a vleze do odemčenýho domu, kde ale nikdo není. Dunstan najde Silasovu skrýš a prachy mu sebere. Potom zmizí a nikdo o něm dalších několik let neví.
   Silas je z toho dost paf a hned jak zjistí ztrátu, tak se vřítí do hopody. Všichni ho sice litujou, ale peníze už zpátky nedostane, protože viník se prostě nedá najít. Nicméně Silas se tak dostane mezi lidi a začne se znovu zapojovat do komunity, což je zjevně jedno z hlavních témat (zjevně podle internetu, mně to tak jasný nebylo) – respektive vztah jedince a jeho společenství.
   Godfrey se už už chystá otci vysvětlit, co to vlastně provedl, ale nakonec usoudí, že to s Dunstanem třeba nějak uhraje a otci jen řekne, že ho Dubstan připravil o peníze, kvůli čemuž mu musel dát koně, a že Dunstan zmizel. Dál se to moc neřeší a všichni jsou tak trochu rádi, že ho mají z krku.
   Na jejich panství se později pořádá ples, kde Godfrey neustále očumuje Nancy, protože je do ní děsně udělanej. Problém je, že se jí nemůže dvořit, protože jeho děsně temný tajemství je, že už ženu má – jakousi Molly, která s ním má dítě a na kterou zvysoka kašle. Molly se rozhodne vtrhnout na ples a ukázat mu, zač je toho nechráněnej pohlavní styk, ovšem cestou padne do sněhu a umrzne. Dítě se ještě zvládne dobatolit do nejbližší chaty, což je čirou náhodou Silasův dům. Ten popadne dítě a jde za doktorem, který je samozřejmě na plese. Jakmile Godfrey uslyší, co se stalo, vydá se zkontrolovat stav věcí a oddychne si, když zjistí, že z Molly je eskymo a už nikomu neřekne, co se stalo. Silas si pak dítě nechá a následuje několik scének s výchovou malý Eppie, u který asi nejeden čtenář udělá d’aww (hlavně scéna s uhlákem je enormně ňuňu – ačkoli to tak asi teď nezní).
   Skočí se o asi 15 let (už zase) a z Eppie je holka na ženění, čehož si všimnul hlavně sousedovic kluk Aaron. Eppie to teda nějak nevadí a ještě si od něj nechá překopat záhonek (ne…tohle není nějaká moje podivná metafora…fakt jí kope záhon). Nicméně cosi se stane se zavlažováním a nádrž na jejich zahradě se začne vyprazdňovat…a co není na dně? No jo, Dunstanova mrtvola i s pytlem Silasova zlata. Godfrey z toho začne trochu šílet, protože všechna tajemství zjevně vyjdou najevo (dum dum dum). Přizná se proto Nancy (jo…tu si zatím vzal), že Eppie je jeho dcera, a vzhledem k tomu, že nemají děti, přijde jim jako dobrý nápad si ji teď vzít k sobě. Silas nakonec souhlasí, ale Eppie řekne, že prostě nikam nejde, protože ona je teď doma u Silase.
   Nakonec spolu ještě zajedou do Silasova rodného města, protože ten chce zbytku komunity ukázat, jak si dokázal poradit. Nicméně n místě, kde stával kostel, je teď továrna, a Silas už to tam stěží poznává. Takže se vrátí, Eppie si vezme Aarona a v rámci možností to je happily ever after.
   Jestli mě na týhle knížce něco fakt lezlo na nervy, tak to byl autorčin pokus o zachycení mluvy prostého lidu. Protože pro normálního člověka je to naprosto nečitelný. Není to tak zlý, jako jiný špeky (třeba ten sluha na Wuthering Heighs, toho jsem prostě přeskakoval), ale zase je to tam pořád a je to docela pruda (hlavně když je to poslední knížka, co narychlo čtete před zkouškou, to je pak vážně super věčně se zasekávat na nějakejch šifrách). Třeba jeden kousek, kde Eppie rozvíjí úvahu nad tím, jak je pro člověka nepochopitelný, co řídí jeho osud a proč je to tak, jak to je, jsem musel číst dvakrát a velmi, velmi pomalu…a teda doufám, že jsem pochytil, o co šlo.
   Další věc je, že celý vyznění je takový…lehce napoádkovělý. Jo, Dunstan je hajzl, tak skončí na dně studně. Godfrey je docela fajn, no ale sem tam něco silně zmrví, takže trest ho nemine, ale žije si s ženuškou na svým panství. A Silas je celou dobu klaďas, projde si svojí fází „bože, děsně miluju prachy“, aby nakonec prozřel a zjistil, že ten mamon není zas tak důležitej, a pak si žije šťastně s Eppie a Aaronem.
   No ale na druhou stranu to není úplně zlý. Postavy jsou zajímavý, nemá to moc velký prostoje a pořád to odesejpá…má to vážně něco do sebe.



  

1 komentářů:

Jaro řekl(a)...

dost dobrý:)