THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pondělí 21. února 2011

Evelyn Waugh – Decline and Fall (Sestup a pád)

   Jen abychom v tom měli od začátku jasno, Evelyn Waugh byl chlap. A je to překvapivý, ale na wiki je docela dost Evelynů. Určitě víc, než bych čekal…ale možná to Britům nezní tak moc jako holčičí jméno.
   Podle toho děsně dramatickýho názvu jsem čekal něco hodně jinýho, ale že to bude cosi, u čeho se začnu smát třikrát jen za prvních 15 stran, to teda vážně ne. Waugh člověka mrskne do světa plnýho výstředních postav od zapšklých starých panen přes notorické lháře až po obchodnici s bílým masem světového formátu. Mezi nimi se poflakuje Paul – hlavní hrdina, který mně osobně přišel jako taková nebohá pasivní figurka ve stádu exotů. Nicméně je to satira na britskou společnost ve 20. letech, takže je jasný, že některým věcem se nedá vyhnout (postarší lady s názory tvrdšími než Wolverinova adamantiová kostra samozřejmě nemůže chybět), ale to už se jde s věcí. A podle přebalu knihy je to moderní verze Candida, ale to mi asi nějak uniklo v jakým smyslu (on mi z převážný většiny nějak uniknul Candide všeobecně, ale o tom jindy).
   Paul na začátku studuje Scone College, ale omylem se připlete do cesty opilým členům místního klubu, kteří jsou zrovna uprostřed své velké každoroční oslavy (která se ovšem koná jen v těch letech, kdy klub není zakázaný, protože oblíbená zábava členů je například ukamenovat lišku lahvemi od šampaňského).a nenapadne je nic lepšího, než sundat Paulovi kalhoty. Taková nepřístojnost, jako obnažování se na veřejnosti, se samozřejmě na škole nemůže trpět, takže Paul okamžitě letí, a navíc tak přijde o dědictví, které nadšeně shrábne jeho příbuzný. Dostane nabídku od Dr Fagana, aby učil na jeho škole Llanabba Castle ve Walesu, což nakonec přijme.
   Tady narazí na majordoma Philbricka, který každému na potkání podrobně odvypráví svůj životní příběh, ale vždycky úplně jinak, a nakonec člověk stejně netuší, jak to vlastně celý bylo. Mr Prendergast by byl kněz, kdyby se ovšem dokázal vyrovnat s vlastními pochybami o víře (což je pro kněze docela zásadní mínus). On to prostě celý chápe – existence zla a tak, ale proč to proboha celý začalo? To to někomu jako fakt přišlo jako dobrej nápad?
  Captain Grimes je poslední z vyučujících na škole a nějak už jsem zapomněl, co tam vlastně dělá…ale rozhodně má někde ženu a rozhodně je mu úplně volná.
   Děj se přelomí při sportovním dni, který ředitel pořádá hlavně proto, aby se vytáhl před rodiči. Nicméně jednomu dítěti Grimes střelí do nohy pistolí při startování závodu, místní smetánka se rozhádá o vítěze, jedna ženská si tam přivede černýho milence a je to takový celý funny.
   Captain Grimes si pak vezme jednu z dcer Dr Fagana, ale nějak si to par rozmyslí (tuším, že zdědí nějaký peníze) a nakonec z toho neštěstí, co si to umotal, spáchá sebevraždu.
   Paul dostane nabídku jet přes prázdniny doučovat jednoho ze žáků, a tak se opět setkává s jeho matkou Margot, což je ta samá, co si přivedla toho černocha. Během prázdnin se stihnou zasnoubit a Paul už se do školy nevrátí. Ač je to šokující, Paulovi nějak nedojde, odkud pochází obrovský množství peněz jeho snoubenky a při konkurzu děvčat jí ještě pomáhá. Dokonce odkývne i Grimesovu první ženu, ale nevím, jestli věděl, kdo to je. Na každý pád už mají těsně před svatbou, když Margot pošle Paula do Marseille, aby se tam postaral o vyslání holek do Jižní Ameriky, protože tam nějak váznou papíry. Paul to zvládne, ale vzápětí je zatčen za obchod s bílým masem. A protože je to takovej ňuník, tak to vezme na sebe a jde na sedm let do lochu.
   Margot mu ve vězení oznámí, že na něj dost dobře nemůže čekat a vezme si někoho jinýho. Paul se tu setká s Prendergastem, který už zase pracue jako kněz, a to díky novátorskému přístupu ředitele věznice, protože pod jeho velením může i pochybující kněz být pořád funkční kněz. Bohužel, je tam volnomyšlenkářský, že nechá psychopata pracovat s nářadím, a ten Prendergastovi uřízne hlavu pilou.
   Paul je pak přesunut do další věznice, kde narazí na Grimese, který nakonec sebevraždu jen předstíral, aby utekl před manželstvím. Tomu se podaří jako jedinému v historii věznice utéct. Paula nakonec zachrání Margotin manžel, když ho nechá odvézt z věznice na operaci slepého střeva, při které Paul jakoby zemře. Pošlou ho na nějakou dobu do své vily na Korfu, odkud se nakonec vrátí do Anglie a opět nastoupí na tu samou kolej, pod stejným jménem, jenom tvrdí, že je svůj vlastní vzdálený příbuzný. Román končí úplně stejně, jako začal – srazem klubu.
   Nemyslím, že by zrovna tady nějak vadily spoilery, protože celý je to stejně založený na situačním humoru a to se takhle ve zkratce dost dobře předat nedá. Mně osobně to přišlo vážně docela vtipný a doporučuju to každýmu, kdo si dokáže užít černý humor. Nějak extrémní rozsah to nemá a podle mě to je docela ideální knížka někam na cestu, protože nějaký zahloubaný filozofický pasáže se tu rozhodně nekonají.

0 komentářů: