THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pátek 30. července 2010

Kingdom (Riget)

Drama / Horor / Mysteriózní / Komedie
Dánsko / Francie / Německo / Švédsko, 1994, 279 min
Režie: Lars von Trier, Morten Arnfred
ČSFD: 89 %, IMDB: 8,6/10

The Kingdom Hospital rests on ancient marshlands where the bleaching ponds once lay. Here the bleachers moistened their great spans of cloth. The steam evaporating from the wet cloth shrouded the place in permanent fog. Centuries later the hospital was built here. The bleacher gave way to doctors and researchers, the best brains in the the nation and the most perfect technology. To crown their work they called the hospital the Kingdom. Now life was to be charted, and ignorance and superstition never to shake the bastions of science again. Perhaps their arrogance became too pronounced like their persistent denial of the spiritual. For it is as if the cold and damp have returned. Tiny signs of fatigue are appearing in the solid, modern edifice. No living person knows in yet, but the gateway to the Kingdom is opening once again. 


   Seriál z pera von Triera? To jsem si mohl nechat uniknout jen vážně těžko, že jo. A protože čert a rapishare nikdy nespí, byla to záležitost minut...
    Na začátku je to hodně pomalý, ale postavy prostě potřebují trochu času, aby se rozjely. Stige je starší neurochirurg, kterého ve Švédsku žádná nemocnice nechce (ukradl nějakou studii kolegům) a v Dánsku hned při první operaci cosi řádně posral a dostal 12letou Monnu do nepoužitelnýho stavu (tak...dala by se použít jako metronom). Je to fakt otravnej dědek, co nesnáší Dány (vykřik Danish scum je skoro ve všech epizodách) (i když mám dojem, že nesnáší lidi všeobecně) a celý seriál se snaží dostat se ke kopii zprávy z operace. Z nějakýho důvodu ho miluje Rigmor, nicméně po nějaký době prohlídne. Je to ten typ, co jde přes mrtvoly, když ví, co chce, a co mu umí pořádně hrábnout. A ona chce Stiga. Sice ho chce jeden díl zastřelit a druhý si ho vzít (pokaždý docela úspěšně), ale dostane, co chce :-)
   Hook (v dánštině Krogshøj) nenápadně přesouvá vybavení v nemocnici tam, kde je potřeba (což je záslužný) a vydírá Stiga a syna ředitele oddělení (ten uříznul hlavu mrtvole, aby postrašil spolupracovnici). Nějak jsem se za celou dobu nezvládnul rozhodnout, jestli je to sympatická postava, nebo ne.
   Sigrid je stará paní, co se opakovaně nechává přijmout do nemocnice. Sice ji prokouknou, ale jí se nějak daří simulovat paralýzu ruky. To hlavně proto, že ji kontaktuje duch Mary, aby jí pomohla. Sigrid se samozřejmě vydá po stopách; že odhalí pravdu černější než čerň, děsivější než děs a hrůznější než hrůza, je tak nějak jasný.
   Postupně se tedy rozjíždí kolotoč vydírání, detektivního pátrání, spiritualistických seancí, vymýtání, pošahaných snů, vizí a halucinací; postavy se postupně každá propadají do svýho vlastního soukromýho šílenství, nemocnice se jim doslova rozpadá pod nohama a svět živých a mrtvých se spojují díl od dílu víc a víc. Postupně se nemocnicí začne prohánět armáda duchů, narodí se v ní míšenec člověka a démona, jednu doktorku svádí démon, aby mu upsala duši, a z jednoho z doktorů se stane zombie (myslim), v tom všem se ještě nějak mihne kult uctívající satana, ovšem nestihnul dostat moc prostoru.
   Na konci každý epizody je ještě slovo autora, který mi ale obvykle dost unikalo. Ovšem občas pobavilo, jako když na konci první epizody řekne něco jako: "No jo, moc se toho nestalo, ale příště už to začne dostávat šťávu."
   Děj je doprovázený komentářem dvou myčů nádobí s Downovým syndromem, kteří se jinak v ději neukazují a nikdy se s jinou postavou nepotkají, ale zároveň vědí o všem, co se děje. Jejich hlášky jsou občas takový...přehnaně dramatický, ale dost často z nich vypadne něco, co člověku pomůže trochu se zorientovat v ději. Některý rozhovory byly někde na hraně mezi hlubokým sdělením a komedií...ok, asi to bylo hluboký sdělení, ale třeba tenhle příměr se skleničkou/hrnkou/vázou/prostě čímsi je spíš skoro vtip:

- It [sklenice] didn't fit. It won't go in.
- No, it's too big, like the baby [přerostlý démonický dítě].
- In that case it isn't a glass. Maybe it's a vase. Or a jug. 
-  It is not a jug. And it is not a vase.
- What is it, then?
- Of it isn't a glass or a jug or a vase, it is nothing...and you needn't wash it up. Because "nothing" cannot get dirty. Put it aside and keep it close to your heart.  

   Celý to je zabalený do sépiovýho filtru a lehce rozmazaný (ok, to je možná kvalitou videa...ale mám dojem, že to je schválně) a snímaný roztřesenou kamerou (což člověku občas spíš leze na nervy než cokoli jinýho). Navíc dánština je vážně vtipně znějící jazyk, člověk má konstantní dojem, že se postavy chystaj hodit šavli (nebo mají přinejmenším v puse obří horkou bramboru). Chtěl jsem něco napsat o hudbě, ale došlo mi, že jsem si jí vůbec nevšimnul. Říká se, že to je důkaz toho, že je filmová hudba udělaná dobře...takže je asi fajn. Teda kromě skladby v úvodních titulcích, ta je děsivá. Zajímavý je, že je potom i v závěru, a tam mi přišlo, že sedla... Ale k dramatickýmu závěru dílu se dramatický hudba asi prostě hodí.
   Takže...je to pomalý a rozvleklý a občas nudný a ujetý, ale jak se do toho jednou zakoukáte, nějak to musíte dojet. Sice je to někdy přehnaný (jo, doktor, co si nechá voperovat játra s rakovinou, to bylo trochu moc), ale v rámci všeobecnýho šílenství, který v nemocnici vládne, se to už skoro ztrácí. Jediná chyba asi je, že to vlastně není dokončený. Tedy poslední díl je spíš jeden velký cliffhanger a von Trier měl napsanou i třetí řadu, jenže mu mezitím pomřelo asi 5 zásadních herců (např. Stig, Sigrid a jeden z myčů). To se pak vážně těžko točí... Existuje ještě americká verze, kterou upravoval Stephen King, ale moc bych jí nevěřil. Hlavně nějak změnil tu část s historií nemocnice, takže místo starých bělíren tam původně stála jiná nemocnice, která shořela. To trochu narušuje celou záležitost s tím, že se "bašta vědy a rozumu" postupně mění na místo plný bláznů, co dělají všechno možný, ovšem pod podmínkou, že to je to nejnerozumnější východisko.
   Takže tak. Enjoy.

3 komentářů:

amáta řekl(a)...

ta uvodni pisnicka je skvela:) kdysi jsem na youtube nasla i videoklip s trierem..

jinak tenhle serial je hodne..no.. zvlastni a svym zpusobem uzasny. Porad pred sebou vidim Stiga, jak zira do zachodu a Bratrickuv porod stal taky za to:) Ale nejvic me asi dostala veta "i doktor muze onemocnet", coz neni sice nic az tak objevnyho, ale nejak se me tehdy dotkla.

jo a v nadpisu mas "riNget", ale je to riget.

Tak zase priste v dobrem i ve zlem:)

Eygam řekl(a)...

Jj, jak jsem se chystal kliknout na ten komentář, tak jsem si toho "n" všimnul a říkal jsem si: "Ty jo, ať to nekomentuje někdo, kdo tu chybu postřehnul." Smůla, no.

amáta řekl(a)...

:)) tak ten komentar klidne smaz:) ja jsem zcela pro zametani preklepu pod koberec a predstirani, ze nikdy neexistovaly!