THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

úterý 20. července 2010

Emily Brontë: Wuthering Heights (Na Větrné hůrce)

   No, zase jsem se jednou dostal do nálady na nějakou klasiku, o tomhle jsem bavíc slyšel, že je dost čtivý a všechny postavy jsou pošahaný, tak se to zdálo jako snesitelná volba.
  Mr. Lockwood přijíždí na yorkshirské panství Thruscross Grange, které si pronajímá od Heathcliffa, bohatého majitele Grange a Wuthering Heights. Ačkoli je Mr. Lockwood vypravěč rámcového děje (frame story, bůhví, jak je to česky...), v ději je spíš nepodstatná postava...ale dobrý. Jednou se vypraví na Wuthering Heigts (WH), aby se poznal s majitelem a jeho rodinou. Tady ale narazí na nerudného sluhu Josepha, který je navíc ultraotravnej katolík, a aby toho nebylo málo, mluví prakticky nerozluštitelným nářečím (někde v půlce jsem to vzdal a jeho repliky prostě přeskakoval, stejně hned vyšlo najevo, co vlastně řekl), dál na obdobně nepřívětivého Haratona (u toho si ani není jistý, jakou tam má pozici) a lehce vyšinutou Catherin, která všechny konstatně posílá do háje, a to včetně hosta. Ke jeho smůle začne sněžit a on musí strávit noc na WH. V pokoji najde deník jakési Cathy (to je jiná...dostanu se k tomu) a v noci se mu zdá o jejím duchu, což potom vypráví Heathcliffovi. Ten dostane hysterčák, začne křičet Cathyino jméno z okna a zvát jejího ducha dovnitř. Lockwood se ráno s radostí vrátí na Grange, kde si od služebné Nelly nechá vyprávět, co je to za partu magorů.
   Nelly to vezme z gruntu a začne vyprávět, co se stalo před třiceti lety. Tenkrát na WH žil Mr. Earnshaw s dětmi Cathy (ta, co psala deník) a Hindleym. Jednou si z města přivede ještě malý cikánský dítě, který pojmenuje Heathcliff. Cathy a Heathcliff se hned skamarádí a dost sblíží, ovšem Hindley Hethcliffa nesnáší a postupně to přejde v otevřenou nenávist. Heathcliff je sice Earnshawův oblíbenec, ale jakmile jeho "otec" umře, Hindley převezme otěže na WH a udělá z Heathcliffa pohůnka. Cathy je taková poměrně nekonvenční slečna, prohání se venku s Heathcliffem a silně prdí na to, jak se ji bratr snaží krotit. Jednou s Heathcliffem vlezou na pozemky Grangeského panství a Cathy pokouše jejich pes, takže tam několik týdnů zůstane. Heathcliffa při té příležitosti dost nemilosrdně vyhodí. Když se vrátí na WH, je z ní už spíš young lady, nicméně na Heathcliffa nedá dopustit.
   Hindley si na WH taky přivezl ženu. Ta se v ději jen více méně mihne, jako zbytek postav je docela pomatená, porodí syna Haratona a umře. Good bye, Francis.
   Cathy si nakonec vezme Edgara Lintona, syna rodiny z Grange, což je vyloženě suchar, ale děsně Cathy miluje. Ta má jakousi zvláštní představu, že pomocí manželových peněz bude schopná pomoct Heathcliffovi z tragickýho postavení, co má na WH, nicméně Nelly jí osvětlí, že to se asi Edgarovi asi moc zdát nebude. Heathcliff z toho slyší jen první část, kde Cathy vysvětluje, že si prostě Heathcliffa vzít nemůže, a ten pak na tři roky zmizí, aby se vrátil chvíli potom, co se Cathy a Edgar vzali.
   Heathcliff se vrátí jako gentleman, někde se mu podařilo získat docela dost peněz a usadí se na WH, kde nevlastnímu bratrovi platí nájem. Hindley propadl pití a karbanu a neustále si od Heathcliffa půjčuje peníze. Když se konečně upije (nevím, v jaký fázi knihy to je, ale je to jedno), WH získá Heathcliff. Ten začne docházet za Cathy a snaží se jí získat zpátky. Jednou se strhne scéna, kdy Heathcliff málem sejme Edgara, ten ho nechá vyhodit, nicméně Cathy propadne do stavu, kdy naprosto neví, která bije, což jí vydrží několik měsíců.
   Heathcliff se vrátil s jasným cílem, a to aby se pomstil všem, kdo mu kdy uškodili. Hidnleymu sebral WH a teď si dal do hledáčku Grange. Podaří se mu, že se do něj zamiluje Isabella, sestra Edgara. Nakonec ji dokonce unese na WH, kde jí rovnou oznámí, že jsou sice svoji, ale on ji nikdy nemiloval, nemiluje a milovat nebude, a ať někam zaleze a moc se mu neukazuje. Tímhle stylem pokračuje dál, až Isabellu skoro rozloží.
   Taky ukecá Nelly (spíš ji vydírá...), aby ho nechala jednou sejít se s Cathy. Tak se jim podaří si ještě na poslední chvíli vyznat lásku (protože Cathy mezitím začala nesnášet Edgara, který je v tom celým dost nevinně). Cathy zase propadne nemoci, porodí dceru Catherine (ta co je v úvodu na WH) a umře.
   Isabella chvíli potom uteče do Londýna, porodí syna Lintona a umře. Teda až po letech, ale to je jedno.
   Takže...Catherine je teď  asi 17, Lintonovi taky a Isabella šla právě pod kytky. Cetherine skoro nic neví, otec ji nikdy nepustil ven, takže nikdy neslyšela ani o WH (který jsou asi čtyři míle daleko). Edgar si chce vzít Lintona k sobě, ten ale na Gringe stráví jedinou noc a ráno ho odvede Joseph, protože Heathcliff má prostě děsnou potřebu mít synátora doma. Catherine se s ním ale nakonec setká a Heathcliff hned rozjede svůj diabolically evil plan na získání Gringe, jehož hlavním bodem je svatba Catherine a Lintona.
   Linton je takovej nemohoucí chudák, věčně leží v posteli a čte si, stěží vyleze i na sluníčko. O Catherine ze začátku nejeví moc zájem, ale trochu se vzpamatuje, když kolem ní začne poskakovat Haraton (který teď na WH slouží a Heathcliff se na něm více méně mstí nevlastnímu bratrovi a dělá Haratonovi to samé, co dělali jemu...takže ten kluk neumí ani číst, navíc má děsně rád Heathcliffa, kterýho na tom děsně baví ta ironie). Catherine začne na WH tajně dojíždět a více méně se nechává Lintonem manipulovat. Ten totiž kňučí kvůli každý pitomosti, nicméně Catherine ho miluje, tak teda poskakuje, jak píská. Navíc má Linton hysterickou hrůzu z otce, který se o něj moc nestará, vlastně ho nemá rád, no vlastně toho ukňouranýho spratka nemůže vystát, ale může se přes něj dostat ke Grange, tak vo co gou.
   Edgar nakonec onemocní tak, že vůbec nemůže z postele. Catherine s Nelly jedou navštívit Lintona a zjistí, že je na tom dost špatně. Heathcliff je nakonec zavře na WH a přinutí Catherine, aby si vzala Lintona. Nelly je během té doby 5 dní zavřená v pokoji a vídá se jen s Haratonem, který jí dvakrát denně nosí jídlo. Nakonec ji pustí a Nelly zjistí, že Linton je pořádnej všivák, protože potom, co si od něj Catherine zkusila a pořád ho měla ráda, jí to on dává pěkně sežrat. V Gringe zjistí, že Edgar ještě žije, což ani nepředpokládala. Nečekaně se doma objeví Catherine, které Linton nechal otevřené dveře, tak aspoň nějakej pokus. Edgar tu noc umře, ale nestihne předělat závěť, takže všechno teď připadne Lintonovi.
   Catherine se o něj stará na WH a snaží se přemluvit Heathcliffa, aby zavolal doktora, ten to ale odmítá. Linton dost brzo umře a jediný, koho to bere, je zjevně Catherine a zlehka Haraton. Catherine se teď pustila do zbylých obyvatel WH a nikdo ji tam nemůže vystát. Tohle se stalo tak půlroku před tím, než Nelly začne vyprávět Lockwoodovi.
   Děj pak skočí o necelý rok, kdy se Lockwood zase vrátí do okolí a rozhodne se strávit noc v Grange, které má pořád pronajaté, i když už tam odmítá bydlet. Zajede na WH, kde od Nelly zjistí, že Heathcliff je mrtvý a Catherine vychází s Haretonem tak dobře, že se asi každou chvíli vezmou. Ona ho sice ze začátku nemohla vystát a utírala ho v jednom kuse tím, že neumí ani pořádně číst a počítat, ale postupně si k němu sama začala hledat cestu a učit ho. Heathcliffa zaskočilo, že ho společně začali posílat do háje, a nakonec se Nelly svěřil, že by se sice všem mohl super pomstít a vyhodit Catherine a Haretona na ulici, ale nějak se mu nakonec nechce, i když ani jednoho nemůže vystát. Takový džouky, jakože vyhrabal mrtvolu Cathy, což mu děsně pomohlo, protože od tý doby už nemá pocit, že je její duch pořád kolem, už jsou taková maličkost. Heathcliffovi postupně začne definitivně hrabat, v noci chodí po vřesovištích, nejí a Nelly ho jednou najde mrtvýho u něj v pokoji.
   Vážně nechápu, že mi dva lidi říkali, jak je Heathcliff super postava. Pravda, jedna to měla jen z filmu a Ralph Fiennes dokáže obloudit kdejaké dívčí srdce...ale na čsfd tvrdí, že se film dost drží knihy, tak možná obluzuje až moc. Awaris ho má za kladnou postavu, a to četla jen knihu, ale Awaris má nemožnej vkus na mužský postavy všeobecně, takže to mě nechává taky v klidu. Já teda beru, že asi od začátku byl trochu vyšinutej, že měl fakt drsný dětství a bla bla bla, ale jako všechno má svoje meze, například psychický zdeptání dvou mladých lidí je až za těmahle mezema, a to fakt hodně daleko.
   Ať tak či onak, ta knížka je vážně neskutečně čtivá, prakticky pořád se tam něco děje, postavy jsou sice do poslední pošahanci, ale o to děj víc šlape. Vlastně jediný při smyslech jsou Lockwood (ale ten nikoho nezajímá) a Nelly. Je teda fakt škoda, že Emily stihla jen tuhle knihu a fakt nechápu, že si kritika v první moment myslela, že to je nepovedená prvotina Charlotte. Ale tak viktoriánský přístup k literatuře byl asi krapet...viktoriánštější. Prostě, na to, že se knížka klasifikuje jako "klasika britské literatury", je to vážně dobrý. Fakt se děsně těším, až budu muset číst i zbytek seznamu na literaturu (i když zvažuju, že zbytek života zasvětím výrobě stroje času, vrátím se do 19. století a spálím Olivera Twista večer před tím, než půjde do tisku...muahahahaaaa).

0 komentářů: