THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pátek 4. června 2010

Sex and the City 2

   Takže, na tenhle film jsem dostal pozvání, protože kamarád dostal z práce dva lístky, takže proč ne, že jo. Sice jsem měl další den zkoušku z lexikologie, ale prostě jsem si věřil a ono to vyšlo (dostal jsem 2, kdyby to někoho vyloženě zajímalo). Na film jsem šel s představou, že to bude hrůza hrůz a vlastně už po cestě jsem si zformuloval pár vtipnejch přirovnání, co bych o tom potom napsal (tak nějak jsem některý situace vytušil už dopředu, tak jsem usoudil, že je tam potom vešroubuju). Seriál je podle mě fajn a rozhodně se dá sledovat, první film byl totální katastrofa. Navíc jsem z internetu vytušil, že tohle je ještě horší než jednička, takže jsem do sálu vstupoval s přesvědčením, že jsem měl snad raději zůstat doma a šprtat překladatelský postupy.
   Jenže po patnácti minutách jsem zjistil, že to je vážně sranda. Někdy po třiceti mě napadlo, že teď už to musí začít být trapárna, ale zbytek si udržel stejně snesitelnou úroveň. Takže stručně k ději (tady musím dát zapravdu negativním kritikám, že to skoro žádný děj nemá):
   Hrdinky řeší spoustu pseudoproblémů - Pan Božský dal Carrie do ložnice televizi a nechává boty na sedačce, taky nechce chodit na večeře ven, ale klidně kupuje nějaký junk food, aby jedli doma. Charlotte má chůvu s obříma kozama, co nenosí podprsenku, a neustále depkuje, že ji manžel podvede. Samantha do sebe konstatně cpe hormony a tlačí se do šatů, co jsou "rather young". Miranda táhne finančně domácnost a neustále ji jebe šéf, takže dá výpověď. Samantha nakonec dostane nabídku dělat reklamu hotelu v Abú Dhábí, kam protlačí i všechny kámošky, takže vyrazí do megaultraluxusního hotelu, kde nebudou muset platit ani ň. Pak se dlouho neděje nic podstatnýho, až Samantha málem ojede dánskýho architekta na pláži, v čemž jí zabrání jen jediná maličkost, a to místní policie. Šejka-sponzora to lehce nakrkne, a tak hrdinky musí narychlo vypadnout, aby nemusely platit skromných 22 000 dolarů za noc. Někde v mezidobí Carrie narazí na jednoho ex, se kterým se políbí, a protože to je fakt děsně big deal, tak to zavolá panu Božskýmu a vyleje mu srdce. Ten nakonec zareaguje tak, že aby teda už nezapomínala, že je vdaná, věnuje jí prsten s obřím černým diamantem. No...takže tak.
   Jasně, děj je debilní. Jasně, jde proti původnímu smyslu seriálu, z postav dělá kravky, co většinu času akorát pištěj (hlavně Miranda, u tý je to fakt utrpení). Jakmile film přejde jen do lehce vážné roviny, nedá se to sledovat. Rozhovor Mirandy a Charlotte, kdy obě dojdou k tomu, že je naprosto nepochopitelný, že existují matky, co se o děti dokáží postarat bez chůvy, je vyloženě příšernej. Ten závěr s diamantem jakbysmet. I když vrchol je, když jsou všechny čtyři na poslední chvíli zachráněny před davem rozhořčených muslimů na tržišti skupinkou místních žen, které tajně pořádají čtenářský klub, kde probírají knihu o tom, jak zůstat krásná po klimakteriu. Navíc všechny na závěr shodí burky, pod kterými ukrývají modýlky od Luise Vittona, což je fakt na pěst.
   ALE...já se bavil. Několikrát jsem dostal naprosto hysterickej záchvat smíchu, a když jsem z kina odcházel, měl jsem daleko lepší náladu než předtím. Dokonce jsem si ochotně přečetl ještě poznámky z Peprníkovy English Lexocology, k čemuž bych nejít na ten film asi nedokopoal, i kdybych měl ty asi 3,5 hodiny navíc (když počítám cestu, atd.). Moje reakce je asi daná spíš tím, v jakým stavu jsem tam šel, co jsem čekal a že nálada v kině byla super. Výkřiky typu "Ta Carrie je fakt kráva", když volá Božskýmu, že se cucala s jiným, byly úplně běžný (normálně mi lezou na nervy, ale tady mi to nevadilo). Prostě to byl fajn večer.
   Takže rozumím lidem, co to zadupou, protože jindy bych to udělal asi taky, ale prostě po několika dnech studia synonymity prokládané Malevilem, to tak nějak prostě sedlo. Vlastně naopak mi unikají recenze, co se toho zastávají v tom smyslu, že to ukazuje "ženský svět" a emancipaci a bla, protože pro tyhle věci je to ten nejhorší snímek pod sluncem. Ne, ještě horší je film Ženy...
   Co mě rozhodilo mnohem víc, to byly příšerný titulky. Ani jsem nekoukal na jméno, nicméně autor (sorry, dámy, použiju tady generické maskulinum...) naprosto zabil snad všechny slovní hříčky, co mohl. Mimo to nějaká snaha o reálně znějící dialogy byla podle něj zjevně naprostá zbytečnost, takže dost často to znělo kostrbatě a přibližně jako z Ulice (btw, někdy si pusťte tak deset minut, tak neskutečná řeč se jen tak nevidí). Nakonec jsem pochytil i pár vyložených chyb (stylistické zařazení slov úplně přecházím, to ani nemá cenu komentovat), například vintage watch jako starožitné hodinky. Pak jsem je raději přestal sledovat úplně.
   Takže pokud budete mít někdy vážně hooodně volnýho času, doporučuju tomu aspoň dát šanci. I když nic neslibuju...

3 komentářů:

dewberry řekl(a)...

hehe, já bych poslední dobou potřebovala trochu rozptýlit, tak myslíš. že to mám zkusit?

Eygam řekl(a)...

No, tak za zkoušku to stojí. Ale pak mě neobviňuj, když tě vytočí, jak je to děsně nefeministický :-)

Venda řekl(a)...

No, mně se hodně líbila ta jednička - byla taková odpočinková a veselá. Ale dvojka mi přišla úplně katastrofální. Málokdy jsem z kina odcházela takhle rozmrzelá. Story žádná, Carriina historka s polibkem úplně k neuvěření (já vím, že mám dost posunuté hodnoty, ale nezlob se na mne, scéna, kdy Carrie svolá všechna děvčata, aby se jim svěřila, je úplně padlá na hlavu), navíc je film příšerně proamerický až téměř urážlivý vůči jiným kulturám. Neříkám to proto, že si chci hrát na pseudointelektuálku, jenom jsem se většinu filmu styděla za to, jak je udělaný. Nehledě na to, že ženy taky nestaví zrovna do pozitivního světla (na rozdíl od seriálu, který mi příjde zajímavý). Je to hrozná škoda, nápad byl super, ale myslím, že to neskutečně zvorali.