THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

středa 12. května 2010

Egon Hostovský: Dobročinný večírek

   No jo, tuhle knížku jsem četl už dávno předávno (asi před...3 lety) a teď jsem měl přečíst knížku přeloženou do češtiny, abych na ni napsal seminárku, což je samozřejmě ideální doba na to, aby jeden četl knížky napsaný česky, popřípadě v originále. A protože mi tu ten Hostovský už nějakou dobu ležel (zase jeden úlovek za 20 Kč), tak padla řada na něj.
   V newyorském hotelu se sejde skupina složená převážně z evropských emigrantů na dobročinný večírek. Jedním z mála Američanů v knize je paní Greenová, vdova, která většinu života po smrti manžela zasvětila charitě, nicméně více méně nemá co jiného na práci - ona se pak ta charita dělá snadno. Ovšem doma jí sedí ještě její známá (nejsem si jistej, jakým slovem ji označit), která se k ní vecpala do domu po rozvodu, aby se měla kde vzpamatovat ze šoku, a zůstala tam na asi 15 let. Milá bábinka, která ovšem paní Greenovou silně prudí, takže když jí volá na večírek a vyžaduje, aby paní Greenová přišla brzy domu, tý rupnou nervy a vyhodí ji z domu. Emokámoška si pak pustí plyn, ovšem nakonec je v ókeji, protože hned pod ní bydlí doktor (Doctor Who?). Paní Greenová se málem vyřítí ven a jede do nemocnice, ale venku tak šíleně leje, že to nejde - jen náhodou si nevšimne taxíku, co na moment zastaví před hotelem, se kterým se klidně mohla svést zpátky do spárů vampírské kámošky... Oh, ty maličkosti, co mění lidské osudy. (To zní jak ironie, ale myslím, to docela vážně.)
    Pak je tu slečna Holubová, která s paní Greenovou kontroluje lístky. Taková docela slepice a drbna. Nijak zvlášť zajímavá.
   Shodou okolností se zde seznámí postavy Profesor, Boháč a Polák (moje pracovní jména). Profesor venku promokne a Boháč a Polák mu mají půjčit sako. Polák je dost hajzl a vymyslí, že se pokusí Boháče dostat do postele s Annou (k tý se vzápětí dostanu). Úplně si nevybavuju, co by z toho jako měl, ale něco teda určitě jo.
   Ovšem hlavní skupina je Evžen - Julek - Anna. Už ze skladby postav je docela nasnadě, o co půjde. Takže Evžen a Julek jsou rakouští bratři, Evžen utekl do Ameriky ještě před válkou, Julek zůstal doma a kolaboroval, což mu úplně nevyšlo, skončil v koncentráku a Evžen měl nakonec dost práce, aby ho dostal po válce pryč. Anna je Evženova žena, ale spí s Julkem (to nás ale překvapilo...ne, tohle ale není autorovou malou představivostí, ono to tak prostě fakt dopadá...). Manželství Anny a Evžena bylo v docela stabilním stavu, dokud nedorazil bratříček z Evropy a neukázal Anně, že toho šíleně pedanstkýho suchara vlastně nemusí snášet. No, nebudu tu rozebírat Evžena, má rozhodně spoustu kladných vlastností, ale schopnost projevování citů mezi ně nepatří.
   Anně tedy Polák nabídne, že by mohla zaskočit na pokoj za Boháčem. Té to přijde jako super nápad, protože jestli si nenechá k něčemu ujít příležitost, tak je to k nasrání Evžena.
   Ah, podstatný info - Evžen má revolver. Profesor o tom ví a řekne Julkovi, aby ho bratrovi vzal a přinesl ho jemu. Ten ho sice Evženovi sebere a nese ho profesorovi (ten ho samozřejmě předtím lehce přimáčkl), když uvidí Annu, jak si to mašíruje k výtahu a vyjíždí kamsi. Tak to samozřejmě otočí a jede za ní.
   Mezitím se řeší několik dalších věcí. Za prvé má vystoupit jakási zpěvačka, která ovšem odmítne zpívat, pokud by se měl na pódiu během večera objevit i někdo jiný. To ale zabrání mladičké maďarské emigrantce zazpívat svůj debut! To samozřejmě mladičkou maďarskou emigrantku silně rozhořčí. To zase jaksi pohne srdcem paní Greenové, které Maďarka připomíná její mrtvou sestru. Takže se paní Greenová zvedne a zaúkoluje Profesora, aby s tím něco udělal. Tak ten jde a tak brutálně pošle zpěvačku do prdele, že se z toho zhroutí a odmítne zpívat. Everyone is happy. Za druhé u jednoho ze stolů si skupina lidí udělá docela brutální srandu z emigranta Valeriu (taky Maďar?), když mu nakecají, že má telepatické schopnosti. Valeriu to nakonec odhalí a - přece si to nenechá líbit - protože je ve skupině i slečna Holubová s výtěžkem, sebere klíč a ukradne prachy z její pokladny.
   Takže Anna je v pokoji s Boháčem. Boháč je z toho úplně vedle a vlastně se mu do toho moc nechce, ale Anna mu naprosto učaruje (wow, tenhle obrat jsem ještě asi nikdy nepoužil). Té zatím dojde, že má sice chlapíka v hrsti, ale že mu vlastně nechce takhle brutálně zavařit. Navíc čekala, že Evžen půjde za ní, jenže ten pořád nikde. Když už to chtějí oba zabalit, do místnosti se vřítí Julek, prožene Anně kulku hlavou a pak se picne sám. (Začínám mít dojem, že moje popisy vypjatých scén jim nějak berou grády.)

   Holomráz byl uvnitř mezi čtyřmi stěnami té kobky strašidelného soudu, kde nadále ječely brzdy popravčí káry rozjeté do nicoty. Až teď Anna, povalena děsem na kolena, prozřela. Věděla do poslední tkáně mozku, kam jít, kdyby jí bylo dovoleno opět povstat. Věděla, že teprve teď a tady v rozšířeném prostoru rakve je z ní sňato prokletí, že tam venku, kdyby mohla vyjít, našla by mír a hvězdy a slunce. Že tam venku je tak prosté milovat a být milován, jestliže nás milost navštíví a my prohlédnem.

   Takže nakonec Evžen sedí v hale, když za ním přijde jeho milenka a oznámí mu, že je děsně šťastná (poslední události prospala). Slečna Holubová si všimne, že z její kasy někdo ukradl všechny vybrané peníze. A v ten moment nastoupí Maďarka a nadšeně odezpívá své sólo. Krása.

0 komentářů: