THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pátek 2. dubna 2010

The Lord of the Rings (1978)


   No tohle jsem si řekl, že prostě musím vidět. Stará verze Pána prstenů, sice kreslený, ale co, že jo. Stejně kraslice už nezdobím a nějak jsem neměl nic lepšího na práci.
   Tak děj samozřejmě hodnotit nebudu, tudíž zůstanu jen u formy, což Zoe jistě potěší. V první moment mě úplně zděsila animace, protože vypadá neskutečně pohádkově a vůbec tak divně oldschoolově (což jsem teda měl čekat, ale občas se nechávám zaskočit samozřejmostmi...). Jenže pak jsem zjistil, že tak vypadá jen do chvíle, než se objeví skřeti, Nazgûlové a podobná havěť. Zlé postavy (a ještě vojáci v Rohanu, důvod těch posledních jsem nepochopil) jsou natočené, nějak prapodivně přefiltrované a teprve potom vložené na animované pozadí, což ve výsledku vypadá docela zajímavě. Vůbec scény s přízraky jsou dost divný psycho, kde věci kolem dostávaj snad všechny myslitelný barvy, jen ne ty, co maj mít... Bitevní scény jsou na tom podobně, ale všechno je jenom červený.
   Postavy většinou vypadají docela dobře, jen jsem měl dost problémy  rozeznat Froda a Smíška, protože vypadají úplně stejně, až na to, že Frodo má asi o tři odstíny tmavší vlasy. Sam vypadá úplně hnusně, vážně nechápu proč. Gimli je nejspíš trpasličí basketbalista, protože je prakticky stejně vysokej jako lidi, ale tak to už bych nějak přešel. Co jsem ale fakt nepobral, to je proč Boromir vypadá jako Viking.
   Film občas trochu vázne, bitevní scény jsou docela nuda a i tam, kde by to mohlo dostat trochu grády se děj prostě šnečí. Vážně mě zaskočila část u Zrcadla Galadriel, jinak jedna z mých nejoblíbenějších částí filmové série, kde Frodo Galadriel nabídne prsten a ona prostě začne poskakovat kolem, vlaje šaty a úplně v klídku odříkává: "All shall love me and despair." A pak úplně mimochodem: "I passed the test." No nějak mi unikl ten děsněj zápas, co se v ní jakože udál...
   Jinak pro kohokoli, kdo nezná předlohu nebo aspoň filmy, to musí působit dost zmateně. Děj občas udělá vyloženě mílový krok, třeba když Společenstvo vyjde z Morie, prostě si stoupnou do kroužku, řeknou si "OK, let's go to Lothlórien." a prásk, už mluví s Galadriel. Ke konci filmu se to docela stupňuje, asi si někde v půlce řekli, že by to měli trochu uspíšit (i když teda na začátku děje Pána prstenů se dá děj osekat mnohem líp, ale dobře). Film taky prakticky nemá konec, linie Smíška a Pipina skončí tím, že je nese Stromovous, Frodo, Sam a Glum dojdou někam před Mordor (takže Glum sice řekne "She could help.", ale žádná "she" už tam není) a zbytek končí bitvou v Helmově žlebu. Prostě normálka, v tom zbytku už se stejně nic neděje.
   No ale co mě zaskočilo nejvíc, to je fakt, že Peter Jackson tenhle film úplně brutálně vykradl. Porovnejte třeba tyhle dva obrázky:




   Ta podobnost se dá přehlídnout jen vážně těžko. A to není jediná věc, ale vážně spousta. Třeba jak Jezdci bodají do postelí, kde mají spát hobiti, ale najdou tam místo těl jen pytle se slámou, prostě neuvěřitelný. Navíc jsem měl občas podezření, že to nevykradl jen Jackson, ale i bratři Wachowští, protože tenhle film nejspíš vymyslel slow motion a položil základy pro bullet time (zde ovšem spear time).
   Takže, podle mě wort watching, pro většinu lidí asi ne. Pravda, má to dvě hodiny, je to občas trochu nuda, chybí tomu ta poetika knížek, která se do Jacksonových filml přece jen docela dostala, a Sam je vážně odporně nakreslenej...ale zase ta animace je občas vážně zajímavá...ale ani mně to nezní jako úplně dobrej důvod. Takže...your choice.

2 komentářů:

Awaris řekl(a)...

Teda už je to nějaká ta chvíle, co jsem to četla naposled, ale měla jsem za to, že zrovna tyhle scény jsou vyloženě i v knížce... to by pak nebylo divu, že jsou si ve filmech podobný, že. Ale možná se pletu, viď...

Eygam řekl(a)...

Tak ten jezdec na cestě tam asi je, ale jako vypadat úplně stejně by to nemuselo, že jo. A koukal jsem a dokonce je tam i to, že v Hůrce nespí u sebe v pokoji a ráno ho najdou úplně zničenej. Takže to zas tak horký neni, no. Ale zase to v tom kresleným vypadá tak strašně podobně, že to úplně z jeho vlastní hlavy prostě není.