THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

pátek 5. února 2010

Doctor Who (Pán času)



Seriál o chlapovi, co cestuje časem a prostorem v modrý telefonní budce? No jasně, to prostě musím vidět...
Seriál se začal vysílat už někdy v šedesátých letech a jel až do konce 80. let. V roce 2005 potom navázala nová série, obvykle se na internetu objevuje jako Doctor Who 2005 (dost mě při stahování zaskočilo, že má seriál 26 sérií :o) A to jsou jen ty staré).
Doctor je poslední jedinec své rasy, Time Lords, kterou podle všeho vyhladil sám Doctor během Time War, a to aby se zároveň zbavil jejich protivníků Daleků. Předpokládám, že to je děj z předcházejících 26 sérií, které ale stejně nejspíš nikdo nebude lseodvat, talže se není třeba bát spoileru :D Nicméně pár (set tisíc) Daleků samozřejmě přežilo. Jsou to takový blikající plechovky, co většinu svojí přítomnosti na obrazovce tráví hysterickým ječením "Exterminate, exterminate!". Občas dostanou záchvat inspirace a zaječí si "Exterminate! Exterminate Doctor Who!". V jedné epizodě to ještě rozjedou vážně ve velkém stylu, tak ječí "Exterminate! Exerminate human race!". (Fakt by mě zajímalo, jestli tu správně píšu ty tečky...)
Jinak Doctor Who je plný naprosto šílených zápletek, postav a vynálezů, takže o zábavu je postaráno. Jen tak pro představu nastíním děj prvního dílu - v Londýně se přímo pod London Eye ukrývá obrovská žlutá kopa čehosi, která dokáže telepaticky ovládat plasty. Doctor Who ji najde a pokusí se s ní vyjednat, aby laskavě táhla pryč. To se kupě nelíbí, hlavně když zjistí, že má Doctor v kapse cosi, co by ji dokázalo vyřídit. Rozhodne se tudíž zahájit invazi na Zemi a začne rovnou v Londýně...nemilosrdným útokem plastových figurín (Oh my God, dummies are killing people!). Takže asi tak.
O seriálu jsem se dozvěděl na Pragoconu a musím říct, že z toho, co jsem tam z něj viděl, jsem přece jen čekal něco jiného. Něco trochu ujetějšího a víc zaměřeného na vtipy, ale prostě každý den není Stopařův průvodce po Galaxii. Z mého pohledu bych chybu Doctora Who viděl v tom, že některé epizody se prostě berou moc vážně. Postavy se pokouší o jakýsi vývoj v seriálu, kde na něj podle mě není prostor, a prostě všeobecně se to trochu moc snaží vnášet emoce. Na druhou stranu, situace se o dost zlepší během druhé série, kde se výlevy postav zredukují na nutné minimum. Navíc Doctor dostane daleko hezčího herce :o)
Tenhle příspěvek stejně píšu jen z prokrastinace, abych oddálil psaní zbytku seminárky, takže to už pomalu zakončím. Seriál rozhodně stojí za to, pokud vás baví sci-fi a velký zelený potvory, co žerou lidem hlavy, vám přijdou jako přesně ta věc, na kterou je zábava se dívat. Nicméně je nutný jít do toho s tím, že po některých epizodách si prostě řeknete - We are not amused.

1 komentářů:

zoe řekl(a)...

ty tečky jsou tam dobře...a já to chci vidět :))