THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

sobota 23. ledna 2010

Æon Flux



Poslední dobou jsem si nějak několikrát vzpomněl na sco-fi film Aeon Flux a ani nevím proč, pořád mi vrtalo hlavou, že to přece z něčeho musí vycházet. Navíc jsem předpokládal, že to musí mít za inspiraci něco dobrýho, i když ten film je teda šit největší. A tak jsem se pustil do průzkumu, abych nakonec vykoumal, že původně vznikl seriál o třech sériích, který se všeobecně uznává pro zvláštní animaci (inspirovaná Egonem Schiele, je to na tom dost vidět) a ukrutnou divnost. A ano, má zvláštní animaci a je ukrutně divnej.
Tak jsem si stáhnul první sérii. Překvapilo mě, že stahování mi kváklo asi za dvě minuty, jakože hotovo. Byl jsem dost zaskočenej, když jsem otevřel složku Aeon Flux Season 1, a tam jsem našel celý jeden soubor se jménem Pilot. A vážně, první série je jen jeden díl. Tak teda ok.
Z prvního dílu toho teda člověk fakt moc nemá. I když na to, že epizoda má jen 12 minut, dozvíme se toho celkem dost. Aeon má zjevnou slabost pro latex. Je děsně přesná, mrštná a sexy. A má fetiš na nohy. Děj je asi ten, že vlítne kamsi, všechny postřílí, aby zabila kohosi (ten je už mrtvej), cestou se popere s cizíma i vlastníma agentama, sleduje nějakýho chlapa, jak se líbá s nějakou ženskou ("nějakej chlap" je jinak Trevor, jedna z hlavních postav), a nakonec zařve (jakože umře), když šlápne na připínáček a spadne ze střechy.
Konec prvního dílu je silně WTF, ale to je jen začátek.
Nedalo mi to a stáhnul jsem druhou sérii. Ta má už šest epizod, ale každá má maximálně asi 4 minuty. Asi u třetí mi došlo, že tenhle seriál je jeden velkej WTF moment. Děje jednotlivých dílů nemá smysl popisovat. Vrhnou diváka přímo do akce, nevíme jak jdou za sebou, co se stalo před nimi, jaká je motivace postav, vlastně ani co se tam děje a občas ani jak to skončí, protože Aeon nakonec vždycky zařve (jakože umře). Později během třetí série jsem čekal, že se to vysvětlí. Nevysvětlí. Musíte to brát jako takovou parodii na akční filmy, kde je vlastně dokola jeden příběh. U Aeon je třeba vychutnávat (fakt divnou) animaci a trochu divnej smysl pro humor (Např. proti sobě jdou dva chlapi, jeden s pistolí a druhý s mečem. Chlapík s mečem s ním kolem sebe máchá ostošet, očekává se klasická scénka "borec zběsile machruje se zbraní na blízko a druhej borec ho odstřelí". No, tak chlápek s pistolí vystřelí, mine a zhyne ránou mečem. OK, chápu, že to někomu nepřijde vtipný. Mně už teď vlastně taky ne. Sakra, jděte do háje, úplně mi to kazíte.)
Třetí série se hodí lehce do normálu, ale jen vážně lehce. Dílů je tentokrát 10, mají 20 minut a začíná se v nich mluvit (V prvních dvou sériích jsou podle Wikipedie jen dvě slova - dlouhý výkřik "No!" a slovo "plop". Jestli se teda to druhý dá vůbec považovat za slovo...) Díly jsou opět dějově nezávislé a nevíme, jak jdou za sebou. Ve všech dílech se objevují postavy agentky Aeon a Trevora, diktátora, proti kterému Aeon bojuje. Sem tam si to rozmyslí a vyspí se s ním, ale dá se říct, že jsou většinu času na jiných stranách barikády.
V poslední sérii se trochu změní koncepce, Aeon například přestane umírat na konci epizod :-D Taky už to nedělá dojem parodie, většina dílů má docela zásadnější tematiku, obvykle řeší morálku, zajímavě pracují s psychologií postav, jejichž emoce někdy promítají přímo do animace (která je pořád inspirovaná Schielem,  takže do občas vypadá docela humusně). Celkový divnosti seriálu ještě přidává to, že většina postav jsou vážně úchylové.
Ke konci mi epizody přišli ujetější a ujetější, až to vyvrcholí jednou, která je kompletně odpojená od reality (v ději jde o to, že lidem implantují umělé svědomí - vážně prča). V závěru Aeon vyvraždí (omylem) celé lidstvo a odcestuje s Trevorem na emzáckou planetu. Takže jak vidíte, pro kohokoli se sníženou úrovní normálností je o zábavu postaráno :D

Tady je odkaz na TyTrubku, jsou to dva díly z druhé série. První je spíš parodie na agenty, ten druhej je...divnej. Jestli si myslíte, že se někdy vysvětlí, kam to jde, co to tam bere, co je ta dlouhonohá věc, kterou potká nebo proč má doma v kredenci zavřenýho chlapa, tak vězte, že ne...

0 komentářů: